Doet slechter ? Ja, want er is een andere barometer, nl. de daling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op autosnelwegen. En dan zien we dat het aantal dodelijke slachtoffers op Europese autosnelwegen de laatste tien jaar daalde met 49 % en datzelfde aantal op Vlaamse autosnelwegen met 31,4 %. Het risico om een dodelijk slachtoffer te worden op een Vlaamse autosnelweg is dus een pak hoger dan op een Europese snelweg.
Ingrid Pira, Vlaams parlementslid en bezig met verkeersveiligheid : "op de autosnelwegen op vlaams grondgebied zal het aantal doden hoog blijven. Dat komt door de toename van het zwaar vrachtverkeer dat ongeveer elke dag wel voor hallucinante en zware ongevallen zorgt op autosnelwegen op Vlaams grondgebied. Daarbovenop komt dat onze Vlaamse autosnelwegen aanzetten tot veel weef-verkeer omdat het plaatselijk en doorgaand verkeer niet gescheiden zijn en er teveel op- en afritten zijn".
Volgens het Vlaams Parlementslid moet de Vlaamse minister van verkeer die verkeersveiligheid volgens eigen zeggen hoog in het vaandel draagt, dringend inzetten op deze onrustwekkende cijfers. "De minister is nu meer bezig met grote autoprojecten zoals Oosterweel die hoogstens binnen 10 jaar gerealiseerd zullen zijn dan met de verkeersongevallen ? en files als gevolg daarvan - die dagelijks gebeuren. De minister richt best een crisis-cel op die uitmaakt welke veiligheidsmaatregelen nu kunnen genomen worden om het aantal verkeersslachtoffers morgen te verminderen. Mits eenvoudige en doordachte maatregelen kan het doorgaand- en plaatselijk verkeer op autosnelwegen gescheiden worden en het aantal op- en afritten verminderd worden.". Het parlementslid raadt de minister aan om dringend rond de tafel te zitten met verkeersdeskundigen en politie. "Er moet nu iets gebeuren om de verkeersveiligheid te verhogen. Niets doen is schuldig verzuim", aldus nog het Vlaams Parlementslid.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter